Visby

Visby

Länsirannikolla sijaitseva Visby oli merkittävä kaupankäynnin keskus 1100–1300-luvulla. Itämeren suurimmalla saarella, Gotlannilla, sijaitseva Visby oli aikoinaan 3.6 kilometriä pitkän muurin suojaama. 11 metriä korkea muuri tuo yhä viettävän lisänsä kaupunkikuvaan. Peppi Pitkätossun kotikaupungin kuvaan kuuluvat pienet talot räystäitä tavoittelevine ruusuineen, idylliset kahvilat ja värikkäät ostoskadut.

Vanhan kaupungin ulkopuolella sijaitseva Östercentrum on pitkän päivän jälkeen ehdoton kohde turistille ja kaupungin lukuisat ravintolat takaavat säännöllisen ruokailun: matkustellessa nälän ei tulisi tulla kysymykseenkään!

 

Gotlannin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Lummelundan henkeäsalpaavat tippukiviluolat, Peppi Pitkätossun puuhamaa ja vesipuisto. Gotlantiin pääsee helpoiten mantereen puolelta Nynäshamnista tai Oskarshamnista. 150 keskiaikaista taloa ja vanha asemakaava takaavat myös historiasta kiinnostuneille matkaajille mielenkiintoisen miljöön, jota tutkia. Myös vanhaa kaupunkia ympäröivä kehämuuri on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä ja se on yli 50 tornillaan ja 11 metrin korkeudellaan mielenkiintoista katseltavaa.

 

Muut nähtävyydet toistavat edellisessä kappaleessa mainittua historiateemaa, esim. Pyhän Katarinan kirkon rauniot ja keskiaikaisista rakennuksista ehdoton erikseen mainittava kohde on Gamla Apoteket, joka vanha keskiaikainen kauppiaan talo. Kaupungissa on myös useita historiallisia museoita, kuten Gotlands fornsal, joka Ruotsin maakunta museoiden eliittiä -se keskittyy esihistoriallisen kauden, viikinki- ja keskiajan esittelyyn.

 

Matkustaminen kaupunkiin onnistuu käden känteessä: lento Tukholmasta Visbyyn kestää noin puoli tuntia. Kaupunkiin voi matkustaa myös muilla eri kulkuvälineillä: laivat kulkevat Tukholman Nynäshamnin ja Oskarhamnin satamoista ja nopeimmat lautat kiitävät matkan kolmessa tunnissa.

Jätä kommentti