Ruoka

Ruotsalainen ruoka

 

Suomalainen ja ruotsalainen ruoka eivät eroa hirveästi toisistaan ja monet ruuista ovatkin tuttuja suomalaiseenkin makuun. Ruotsissa arvostetaan paljon kotiruokaa, jota kutsutaan nimellä husmanskost. Kotiruuan arvostus on niinkin korkealla, että sitä tarjoillaan usein myös huippuravintoloissakin.

Suositut ruotsalaiset ruuat

Ruotsalaisille maistuvat perinteiset ruuat, kuten lihapullat ja muusi puolukkahillon kera sekä kaalikääryleet. Ruotsalaiset pitävät myös janssonin kiusauksesta, perinteisestä hernekeitosta näkkärin ja sinapin kera sekä pyttipannusta.

Makkara ja rapuherkut Ruotsissa

Makkara maistuu ruotsalaisille eri muodoissa. Falukorv on tyypillinen ruotsalainen ruoka ja muistuttaa suomalaista lenkkimakkaraa, joka valmistetaan uunissa tai pannussa paistamalla. Nakkikioskilta kannattaa maistaa varmkorv eli lämmin makkara tai tunnbrödsrulle, jossa rieskan sisään on kääritty perunamuusia ja nakkeja.

 

Ruotsissa rakastetaan rapuja ja syksyisin pidetään suuria rapujuhlia. Perinteisten rapujen lisäksi katkaravut ovat suosiossa. Toast skagen on ruotsalainen klassikko katkarapuleipä, missä on katkarapuja, tilliä, ruohosipulia, majoneesia, smetanaa ja mätiä. Räksallad eli katkarapusalaatti on toinen tyypillinen herkku ja lisäkettä löytyy ihan grilliruuasta lähtien.

Perinteiset ruotsalaiset herkut

Perinteinen ruotsalainen herkku on hapansilakka eli surströmming. Usein se nautitaan rieskan kanssa, jossa on lisukkeena manteliperunaa, voita, punasipulia ja kermaviiliä.

 

Veripalttu tai verivanukas on perinteinen ruotsalainen ruoka, joka tehtiin perunasta, jauhoista ja verestä. Kyseinen herkku syödään usein puolukkahillon kera.

Svartsoppa on erikoisuus, joka on hanhen verestä tehty keittoa, jota nautitaan Martin päivänä.

Ruotsalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat myös perunamykyt eli kroppkaka. Palt on possunlihalla täytetty perunamyky.

Olut on tyypillinen ruokajuoma ja snapsit kuuluvat juhlapöytään. Punssia juodaan lämpimänä hernekeiton kanssa.

Ruotsissa arvostetaan myös kahvittelua eli fika. Ruotsalaiset juovat paljon kahvia ja erilaisia kahviloita löytyy paljon. Kahvin kanssa maistuvat herkulliset leivokset tai esimerkiksi perinteinen kanelipulla mitä on saatavilla Ruotsissa joka paikasta .

Ruotsin monipuolinen ruokakulttuuri

Ruotsin ruokakulttuuri on moninainen ja kotiruuan lisäksi Ruotsista saa nykyään paljon myös etnisiä maailmanruokia. Tarjolla on esimerkiksi sushia ja muita japanilaisia ruokia sekä aasialaista keittiötä. Katukuvassa näkyy myös paljon pizzerioita ja kebabravintoloita.

Ruokapaikkojen valikoima ja hintataso Ruotsissa

Ruokapaikkoja Ruotsista löytyy jokaiseen makuun korkeatasoisista huippuravintoloista perinteisiin pikaruokaketjuihin, nakkikioskeihin ja pieniin kahviloihin. Hintahaitari on laaja riippuen ruokapaikasta. Halvimman aterian saat 6 – 7€. Yleisesti ottaen ruuan hinta on Suomen tasoa tai hieman korkeampi.

 

Lähteet:

 

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/hyva-tavaton-ruoka-ja-tapakulttuuri/ruokakulttuurit-naapurimaissamme/ruotsi

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/02/abbaa-ja-anjovista-ruotsalaisia-tapoja-ja-ruokaperinnetta

 

 

 

 

9 kommenttia artikkeliin ”Ruoka”

Jätä kommentti