Tukholma

Tukholma: Yleistieto, Historia ja Nähtävyydet

Yleistieto

Tukholma toimii Ruotsin pääkaupunkina ja samalla maan suurimpana kuntana. Kaupunki sijaitsee Itämeren länsirannikolla keskellä Ruotsia, ulottuen 14 erilliselle saarelle. Se on Pohjoismaiden suurin kaupunki ja kunta, jonka väestön tiheys on erittäin korkea, lähes 5 tuhatta asukasta neliökilometriä kohden. Tukholma on ollut Ruotsin poliittinen ja taloudellinen keskus jo 1300-luvulta lähtien. Kaupungissa järjestetään vuosittain Ruotsin valtiopäivät, ja Tukholman kuninkaanlinnassa sijaitsee maan kuninkaan Kaarle XVI Kustaan residenssi, jossa pari edustaa ja työskentelee.

Historia

Tukholman historia ulottuu keskiajalta nykypäivään. Eerikinkronikan mukaan Birger Jaarli perusti Tukholman. Alussa kaupunki koostui linnoituksista, koska pelättiin mahdollisia karjalaisten hyökkäyksiä. 1200-luvun puolivälissä Tukholma sai kaupunkioikeudet, ja merkittävä tapahtuma oli kuningas Valdemar Birgerinpojan solmima kauppasopimus Hansan kanssa. Ajan kuluessa Tukholmasta kehittyi 1300-luvulla alueen tärkein kaupunki, vaikka itse kaupungin alue rajoittui nykyiseen ”Vanhakaupunkiin” (Gamla stan).

Uuden ajan myötä Tukholman asema vahvistui pääkaupunkina ja kaupankäynnin keskuksena. Kuningas Kustaa Vaasan aikana kaupunki kasvoi merkittävästi alueille, joita kutsuttiin malmeiksi, kuten Östermalm ja Södermalm. Uuden ajan kasvu ei kuitenkaan ollut täysin rauhallista, sillä esimerkiksi Tukholman verilöyly ja Kustaa Vaasan toteuttama valloitus vaativat ihmishenkiä.

1800-luvulla Göteborg vei hetkeksi Tukholman roolin maan kaupan keskuksena, ja Nörrköpingistä tuli maan suurin teollisuuskeskittymä. Kuitenkin 1870-luvulla Tukholma palautti asemansa maan tärkeimpänä teollisuuskaupunkina. Väestönkasvu oli myös ennennäkemätöntä 1800-luvun lopussa, kun 35 vuoden aikana väkiluku kasvoi 300 000 ihmiseen, mikä oli tuolloin valtava määrä.

1900-luvun alussa kaupungin asutus jatkoi laajenemistaan tullimuurien ulkopuolelle. Raitiovaunuverkko sähköistettiin, ja merkittävä edistysaskel oli vuonna 1936 käyttöön otettu Bromman lentoasema.

Toisen maailmansodan kauhuilta säästyneenä Tukholma koki nousukauden 1950-60-luvuilla, kun kaupunki sai kasvaa pitkään rauhassa. Nousukausi johti kuitenkin yhteen kyseenalaiseen toimeen, tunnettuun Norrmalmin uudelleenjärjestelynä, jossa useita Tukholman keskustan historiallisesti merkittäviä vanhoja asuin- ja liikerakennuksia purettiin ja tilalle rakennettiin uudenaikainen keskusta. Samalla toteutettiin kuitenkin myös paljon positiivisia uudistuksia, kuten maanlaisen Tunnelbanan (metron) käyttöönotto vuonna 1950 Slussenin ja Hökärängenin välillä, mikä edisti tulevan metrojärjestelmän kehittymistä.

Nähtävyydet

Tukholman mielenkiintoiseen ja vaiherikkaaseen historiaan voi tutustua kattavammin kaupungin lukuisissa museoissa ja nähtävyyksissä. Yli 70 museota tarjoavat tekemistä kaikenlaisille innokkaille matkailijoille.

Kuninkaanlinna (Kungliga Slottet)

Tukholman Kuninkaanlinna on yksi suurimmista kuninkaallisista palatseista maailmassa. Se sijaitsee Vanhassakaupungissa (Gamla stan) ja toimii Ruotsin kuninkaan virallisena residenssinä. Linna tarjoaa upeita näkymiä yli kaupungin ja sisältää lukuisia huoneita, museoita ja taideteoksia.

Vanhakaupunki (Gamla stan)

Tukholman Vanhakaupunki on kaupungin historiallinen sydän ja yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunginosista Euroopassa. Kapeat kujat, värikkäät talot ja historialliset nähtävyydet, kuten Stortorget-aukio ja Tukholman tuomiokirkko, luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Vasa-museo (Vasamuseet)

Vasa-museo on koti 1600-luvulta peräisin olevalle Vasa-laivalle, joka uponnut ensimmäisellä matkallaan vuonna 1628. Museo tarjoaa kiehtovan näkökulman Ruotsin merenkulun historiaan ja näyttelyssä voi ihailla täysin entisöityä ja upeasti koristeltua Vasa-laivaa.

Gröna Lund -huvipuisto

Gröna Lund on vanhin huvipuisto Tukholmassa ja tarjoaa viihdettä ja jännitystä koko perheelle. Se sijaitsee Djurgården-saarella ja sieltä löytyy huvilaitteita, näyttämöitä, ravintoloita ja elämyksiä kaikenikäisille.

Skansen

Skansen on maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo, joka esittelee ruotsalaista kulttuuria ja perinnettä. Siellä voi tutustua perinteisiin rakennuksiin eri aikakausilta, nähdä perinteistä käsityötaitoa ja eläintenhoitoa sekä kokea ruotsalaisia juhlaperinteitä.

Moderna Museet

Moderna Museet on Tukholman modernin taiteen museo, jossa on laaja kokoelma kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia. Museo tarjoaa näyttelyitä modernista ja nykytaiteesta sekä järjestää erilaisia tapahtumia ja ohjelmia taiteesta kiinnostuneille.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Tukholman monista mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Kaupungissa on paljon muutakin tutkittavaa ja koettavaa, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain kiinnostavaa.

Muutaman linkki Tukholman nähtävyyksistä:

  1. Visit Stockholm – Nähtävyydet
  2. Tukholman Kuninkaanlinna
  3. Vasamuseet – Vasa-museo
  4. Gröna Lund
  5. Skansen
  6. Moderna Museet

Näiden linkkien kautta voit tutustua tarkemmin Tukholman nähtävyyksiin ja saada lisätietoa niiden aukioloajoista, pääsylipuista ja erikoisnäyttelyistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tukholma”

Jätä kommentti