Tukholma

Tukholma yleistieto ja historia

Tukholma toimii Ruotsin pääkaupunkina ja samalla maan suurimpana kuntana. Kaupunki sijaitsee Itämeren länsirannikolla keskellä Ruotsia, jossa se ulottuu 14 erilliselle saarelle. Kaupunki on ylivoimaisesti Pohjoismaiden suurin kaupunki ja kunta, jossa väestön tiheys on suuri: lähes 5 tuhatta asukasta neliökilometriä kohden. Tukholma on ollut Ruotsin poliittinen ja taloudellinen keskus 1300-luvulta lähtien. Kaupungissa järjestetään Ruotsin valtiopäivät vuosittain ja Tukholman kuninkaanlinnassa on maan kuninkaan Kaarle XVI Kustaan residenssi, jossa pari edustaa ja työskentelee.

Tukholman historia ulottuu keskiajalta nykypäivään saakka: Eerikinkronikan mukaan Birger Jaarli perusti Tukholman. Alussa Tukholma koostui linnoituksista, koska pelättiin mahdollisia karjalaisten hyökkäyksiä. 1200-luvun puolivälissä Tukholma sai kaupunkioikeudet ja merkittävä tapahtuma oli kuningas Valdemar Birgerinpojan solmima kauppasopimus Hansan kanssa. Ajan kuluessa 1300-luvulla Tukholmasta kehittyi alueen tärkein kaupunki, mutta itse kaupungin alue oli vain nykyinen ”Vanhakaupunki” (Gamla stan).

Uuden ajan kuluessa Tukholman asema vahvistui pääkaupunkina ja kaupankäynnin keskuksena: Kuningas Kustaa Vaasan aikana kehitys oli erityisen merkittävää. 1600-luvulla kaupunki kasvoi alueille, joita kutsuttiin malmeiksi, mm. Östermalm, Södermal. Uusi aika ei kuitenkaan ollut täysin rauhallista kasvun aikaa: mm. Tukholman verilöyly ja Kustaa Vaasan toteuttama valloitus vaativat ihmishenkiä.

1800-luvulla Göteborg kaappasi Tukholman roolin maan kaupan keskuksena ja myös Nörrköpingistä tuli hetkellisesti maan suurin teollisuuskeskittymä. Tukholma kaappasi kuitenkin 1870-luvun aikana takaisin asemansa maan tärkeimpänä teollisuuskaupunkina. Myös väestönkasvu oli ennennäkemätöntä 1800-luvun lopussa: 35 vuoden jakson aikana väkiluku kasvoi 300 000 ihmiseen, mikä oli todella paljon siihen aikaan.

1900-luvun alussa kaupungin asutus jatkoi leviämistään, mutta tällä kertaa tullimuurien ulkopuolelle. Raitiovaunuverkko sähköistettiin ja merkittävä edistysaskel oli vuonna 1936 käyttöön otettu Bromman lentoasema.

Ruotsien säästyessä toisen maailmansodan kauheuksilta, kaupungissa koettiin 1950-60-luvuilla nousuhdanne, koska kaupunki oli saanut pitkään kasvaa rauhassa. Noususuhdanne johti kuitenkin erääseen, näin jälkikäteen sanottuna kyseenalaiseen toimeen, joka tunnettaan Norrmalmin uudelleenjärjestelynä, jossa useita Tukholman keskustan historiallisesti merkittäviä vanhoja asuin- ja liikerakennuksia purettiin ja tilalle rakennettiin uudenaikainen keskusta. Mutta myös paljon yksinomaan hyviä uudistuksia tehtiin: mm. maanlaisen Tunnelbanan (metron) käyttöönotto vuonna 1950 Slussenin ja Hökärängenin välillä oli tärkeä uudistus, joka edusauttoi tulevan metrojärjestelmän kehittymistä.

Tukholman mielenkiintoiseen, vaiherikkaaseen historiaan voi tutustua kattavammin kaupungin lukuisten museoiden ja nähtävyyksien kautta. Yli 70 museota takaavat sen, että tekeminen ei lopu innokkaimmallakaan matkailijalla.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Tukholma”

Jätä kommentti