Norrland

Norrland

Norlannin upeat hiekkarannat ja kaivoshistoria

Norlannin maakunnan Pohjanlahden rannikkokaupunkeja kehystävät pitkät ja hienot hiekkarannat. Sisämaa taas kiehtoo kaivoshistoriallaan. Mitä kauemmaksi kuljemme luoteeseen päin, sitä korkeammiksi muuttuvat tunturit. Tuntureitten valtiaana kohoaa kaikkien yläpuolella Ruotsin korkein vuori, ikuisen lumen ja jään peittämä Kebnekaise. Kebnekaise sijaitsee Ruotsin pohjoisimmassa kunnassa Kiirunassa. Täällä voi nauttia meren läheisyydestä ja rentoutua kauniilla rannoilla. Sisämaa puolestaan kiehtoo kaivoshistoriallaan, ja alueella voi tutustua kaivosteollisuuden perinteisiin ja nähdä kaivosten jäänteitä.

Jukkasjärven jäähotelli ja saamelaiskulttuuri

Kiirunasta noin parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsee Jukkasjärvi. Jukkasjärven jäähotelli on tullut ympäri maailmaa niin suosituksi, että esimerkiksi hotellissa yöpyy vuosittain noin 7000 vierasta. Hotellin lisäksi voit vierailla jääbaarissa ja jääkirkossa. Kirkossa pidetään monenmaalaisia häitä, jonka jälkeen hääpari nauttii vanhassa romanttisessa kestikievarissa ruotsalaisen hääaterian saamelaisen laulun ja musiikin tunnelmissa, poistuu tähtikirkkaaseen yöhön ja sulkeutuu jäähotellin jääsviittiin.

Jokkmokk ja saamelaismarkkinat

Jokkmok on pieni kaupunki, mutta saamelaiskulttuurilla mitaten yksi Pohjolan tärkeimpiä keskuksia. Talvisen Jokkmokin mielenkiintoisin tapahtuma ovat yli 300 vuoden ajan järjestetyt saamelaismarkkinat helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Jokkmokk on Ruotsin puoleisen Kalottialueen saamelaisten tärkein kokoontumispaikka myös muulloin. Markkinat ovat niin suositut, että matkalaisen on syytä varata vuodepaikka vuodeksi eteenpäin.

Lumiset tunturit ja Kebnekaise

Mitä kauemmaksi kuljemme luoteeseen päin, sitä korkeammiksi muuttuvat tunturit. Norrlandissa voi ihailla upeita tunturimaisemia ja kokea upeita retkiä vuoristossa. Tuntureitten valtiaana kohoaa kaikkien yläpuolella Ruotsin korkein vuori, ikuisen lumen ja jään peittämä Kebnekaise. Kebnekaise sijaitsee Ruotsin pohjoisimmassa kunnassa Kiirunassa ja tarjoaa upeita patikointi- ja kiipeilymahdollisuuksia.

Norrlandin luonnonkauneus ja ulkoilumahdollisuudet

Norrlandin alue on tunnettu upeasta luonnostaan ja tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia ulkoiluun ja luontoseikkailuihin. Voit vaeltaa upeissa kansallispuistoissa, nauttia kalastuksesta kristallinkirkkaissa vesissä ja ihailla revontulia pimeän taivaan alla. Norrlandin laajoilla erämaa-alueilla voit kokea rauhan ja hiljaisuuden sekä tutustua alueen ainutlaatuiseen eläimistöön. Norrlandin luonto tarjoaa upeat puitteet aktiiviselle lomailulle ja tarjolla on vaihtoehtoja niin vaellukseen, pyöräilyyn, hiihtoon kuin melontaankin.

Viisi linkkiä Norrlandista

 1. Visit Sweden – Norrland
  • Tämä virallinen Visit Swedenin sivu tarjoaa kattavan yleiskuvan Norrlandin alueesta, matkailunähtävyyksistä ja aktiviteeteista.
 2. Jukkasjärven Icehotel
  • Täältä löydät lisätietoa Jukkasjärven jäähotellista, sen palveluista ja ainutlaatuisesta jäätaiteesta.
 3. Kebnekaise – Sweden’s Highest Mountain
  • Tämä sivusto tarjoaa tietoa Kebnekaisen vuoresta, sen kiipeämisestä ja majoitusmahdollisuuksista Kebnekaisen vuoristomajalla.
 4. Jokkmokk Winter Market
  • Täältä löydät tietoa Jokkmokkin talvimarkkinoista, niiden historiasta ja tapahtumaohjelmasta.
 5. Norrland Outdoor Activities
  • Tämä sivusto tarjoaa tietoa ulkoiluaktiviteeteista ja seikkailumatkoista Norrlandin alueella, kuten vaelluksesta, pyöräilystä, kalastuksesta ja hiihdosta.

 

Jätä kommentti