Norrland

Norrland

Norlannin maakunnan Pohjanlahden rannikkokaupunkeja kehystävät pitkät ja hienot hiekkarannat. Sisämaa taas kiehtoo kaivoshistoriallaan. Mitä kauemmaksi kuljemme luoteeseen päin, sitä korkeammiksi muuttuvat tunturit. Tuntureitten valtiaana kohoaa kaikkien yläpuolella Ruotsin korkein vuori, ikuisen lumen ja jään peittämä Kebnekaise. Kebnekaise sijaitsee Ruotsin pohjoisimmassa kunnassa Kiirunassa.

Kiirunasta noin parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsee Jukkasjärvi. Jukkasjärven jäähotelli on tullut ympäri maailmaa niin suosituksi, että esimerkiksi hotellissa yöpyy vuosittain noin 7000 vierasta. Hotellin lisäksi voit vierailla jääbaarissa ja jääkirkossa. Kirkossa pidetäään monenmaalaisia häitä, jonka jälkeen hääpari nauttii vanhassa romanttisessa kestikievarissa ruotsalaisen hääaterian saamelaisen laulun ja musiikin tunnelmissa, poistuu tähtikirkkaaseen yöhön ja sulkeutuu jäähotellin jääsviittiin.

Jokkmok on pieni kaupunki, mutta saamelaiskulttuurilla mitaten yksi Pohjolan tärkeimpiä keskuksia. Talvisen Jokkmokin mielenkiintoisin tapahtuma ovat yli 300 vuoden ajan järjestetyt saamelaismarkkinat helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Jokkmokk on Ruotsin puoleisen Kalottialueen saamelaisten tärkein kokoontumispaikka myös muulloin. Markkinat ovat niin suositut, että matkalaisen on syytä varata vuodepaikka vuodeksi eteenpäin.

Jätä kommentti