Haaparanta

Haaparanta – Pohjois-Ruotsin rajakunta

 

Haaparanta on pieni kunta Pohjois-Ruotsissa Perämeren pohjukassa, Suomen ja Ruotsin rajalla. Kunnan keskustaajamassa asuu vajaa 5000 asukasta. Haaparannalle pääsee nopeasti Tornion rajan kautta ylittämällä Tornionjoen siltaa pitkin. Yhdessä Haaparanta ja Tornio muodostavat kaksoiskaupungin, josta käytetään nimitystä HaparandaTornio.

Rajanylitys ja matkailumahdollisuudet

Haaparanta on yksi pohjoisen kansainvälisistä rajanylityspaikoista ja matkaa voi jatkaa Ruotsissa pohjoiseen, Norjan puolelle tai suunnata vaikkapa Etelä-Ruotsiin. Haaparannalta Tukholmaan matkaa tulee noin 1000 km. Rajan ylittämiseen ei tarvita mitään sen kummempaa, ellei mukana ole jotain tullattavaa. Tullauksen voi hoitaa tulliasemalla rajanylityspaikalla. Ruotsin rajan saa ylittää myös tullattavan tavaran kanssa, mutta tällöin tullaus on hoidettava erikseen asioimalla tullipaikassa. Passia ei pohjoismaiden kansalaisilla tarvitse olla mukana, mutta henkilöllisyys on pystyttävä tarvittaessa todistamaan.

Keskusta ja liikkuminen

Haaparannan keskusta on melko pieni ja siellä on helppo liikkua kävellen paikasta toiseen. Julkista liikennettä keskustassa ei olekaan, joten kävelyn lisäksi vaihtoehtoina liikkumiseen on joko auto tai taksi.

Ostokset ja kaupungin nähtävyydet

Haaparanta on tunnettu ostoskohteena, ja monet suomalaiset tekevät päiväreissuja sinne. Keskustassa on useita kauppoja, jotka houkuttelevat turisteja. Suomalaiset etsivät Ruotsin puolelta makuja ja tuotteita, joita ei Suomesta löydy tai jotka ovat hinnaltaan edullisempia. Ruokavalikoimaa tarjoavat esimerkiksi ICA Maxi ja Coop Extra. Suosittuja tuotteita ovat limpparit, karkit, sipsit, voi, kala ja makkara. Systembolagetista suomalaiset hankkivat myös alkoholituotteita, kuten olutta ja viiniä.

Haaparannalta löytyy myös pohjoisen Ikea, jonka lähistöllä on suuri kauppakeskittymä, jossa on useita erilaisia kauppoja ja tunnettuja ruotsalaisia merkkejä. Candy World on pohjoismaiden suurin karkkikauppa ja tarjoaa herkkuja makeiden ystäville. Djurmagazinet on paikallinen eläintarvikeliike. Erilaisista outlet-myymälöistä voi ostaa tunnettuja merkkituotteita edullisemmin, kuten Iittala, Haglöfs, Fjällräven ja Peak Performance. Lelukauppa BR tarjoaa monipuolisen valikoiman leluja.

Rusta on ruotsalainen ”tilpehöörikauppa”, josta löytyy erilaisia sisustus- ja kodintarviketuotteita. Rustaa voisi verrata Suomen Clas Ohlsoniin tai Tokmanniin. Ruotsille tyypilliseen tapaan nuuskakauppoja löytyy Haaparannalta useampia. Hampurilaisia kannattaa käydä maistamassa MAX Burgerissa, joka on Ruotsin suosituin hampurilaisketju.

Nähtävyydet ja palvelut

Kauppojen lisäksi Haaparannan idyllistä miljöötä kannattaa käydä katselemassa. Tutustumisen arvoinen paikka löytyy myös Haaparannalta 15 km pohjoiseen, missä on Kukkolankosken kulttuuriympäristö 1800-luvulta. Siellä voi vierailla esimerkiksi kalastusmuseossa ja ihailla muita nähtävyyksiä, erityisesti kesäaikaan.

Useimmissa paikoissa saa palvelua suomeksi, joten Haaparannalla pärjää hyvin suomen kielellä, mikäli ruotsi ei luonnistu. Rahaakaan ei tarvitse erikseen vaihtaa, sillä eurot käyvät maksuvälineenä. Jos käteisellä maksettaessa saa vaihtorahaa, se annetaan yleensä kruunuina.

  

Lähteet

 http://www.rantapallo.fi/suomen-matkailu/kevatlomalla-tornionjokilaaksossa/

https://www.visittorniohaparanda.com/fi/ostokset/

https://www.raja.fi/ohjeita/rajanylitys

http://www.haparanda.se/

https://yle.fi/uutiset/3-9044091

https://www.aamulehti.fi/uutiset/olut-ja-viini-on-halvempaa-ruotsin-systembolagetissa-kuin-suomen-alkossa-lansirajallakin-kay-nyt-viinaralli-200367060/

 

Jätä kommentti