Haaparanta

Haaparanta

 

Haaparanta on pieni kunta Pohjois-Ruotsissa Perämeren pohjukassa, Suomen ja Ruotsin rajalla. Kunnan keskustaajamassa asuu vajaa 5000 asukasta. Haaparannalle pääsee nopeasti Tornion rajan kautta ylittämällä Tornionjoen siltaa pitkin. Yhdessä Haaparanta ja Tornio muodostavat kaksoiskaupungin, josta käytetään nimitystä HaparandaTornio.

 

Haaparanta on yksi pohjoisen kansainvälisistä rajanylityspaikoista ja matkaa voi jatkaa Ruotsissa pohjoiseen, Norjan puolelle tai suunnata vaikkapa Etelä-Ruotsiin. Haaparannalta Tukholmaan matkaa tulee noin 1000 km. Rajan ylittämiseen ei tarvita mitään sen kummempaa, ellei mukana ole jotain tullattavaa. Tullauksen voi hoitaa tulliasemalla rajanylityspaikalla. Ruotsin rajan saa ylittää myös tullattavan tavaran kanssa, mutta tällöin tullaus on hoidettava erikseen asioimalla tullipaikassa. Passia ei pohjoismaiden kansalaisilla tarvitse olla mukana, mutta henkilöllisyys on pystyttävä tarvittaessa todistamaan.

 

Haaparannan keskusta on melko pieni ja siellä on helppo liikkua kävellen paikasta toiseen. Julkista liikennettä keskustassa ei olekaan, joten kävelyn lisäksi vaihtoehtoina liikkumiseen on joko auto tai taksi.

 

Haaparanta on tunnettu siitä, että siellä käydään päiväreissulla ostoksilla. Keskustassa on useita kauppoja, jotka vetävät turisteja puoleensa ja niihin on helppo suunnata. Monet suomalaiset käyvät etsimässä Ruotsin puolelta makuja ja tuotteita, joita ei Suomesta löydy tai ovat hinnaltaan halvempia. ICA maxi ja Coop Extra tarjoavat ruotsalaista ruokavalikoimaa. Suosittuja tuotteita ovat mm. limpparit, karkit, sipsit, voi, kala ja makkara. Systembolagetista suomalaiset hakevat myös alkoholituotteita, kuten olutta ja viiniä.

 

Haaparannalta löytyy pohjoisen Ikea ja sen lähettyvillä on suuri kauppakeskittymä, mistä löytyy useita erilaisia kauppoja ja tyypillisiä ruotsalaisia merkkejä. Candy World on pohjoismaiden suurin karkkikauppa ja tarjoaa herkkuja makeiden ystäville. Djurmagazinet on paikallinen eläintarvikeliike. Erilaisista outlet-myymälöistä voi ostaa tunnettuja edullisemmin, kuten Iittala, Haglöfs, Fjällräven ja Peak Performance. Leluja löytyy BR lelukaupasta.

 

Rusta on ruotsalainen ”tilpehöörikauppa”, josta löytyy erilaisia sisustus- ja kodintarviketuotteita. Rustaa voisi verrata Suomen Clas Ohlsoniin tai Tokmanniin.

Ruotsille tyypilliseen tapaan nuuskakauppoja löytyy Haaparannalta useampia.

Hampurilaisia kannattaa käydä maistamassa MAX Burgerissa, joka on Ruotsin suosituin hampurilaisketju.

 

Kauppojen lisäksi Haaparannan idyllistä miljöötä kannattaa käydä katselemassa. Tutustumisen arvoinen paikka löytyy myös Haaparannalta 15 km pohjoiseen, missä on Kukkolankosken kulttuuriympäristö 1800-luvulta. Sieltä löytyy esimerkiksi kalastusmuseo ja muuta nähtävää etenkin kesäaikaan.

 

Useimmissa paikoissa saa palvelua suomeksi, joten Haaparannalla pärjää hyvin suomen kielellä, mikäli ruotsi ei luonnistu. Rahaakaan ei tarvitse erikseen vaihtaa, sillä eurot käyvät maksuvälineenä – joskin vaihtorahat saa takaisin kruunuina käteisellä maksettaessa.

 

 

Lähteet:

 

http://www.rantapallo.fi/suomen-matkailu/kevatlomalla-tornionjokilaaksossa/

https://www.visittorniohaparanda.com/fi/ostokset/

https://www.raja.fi/ohjeita/rajanylitys

http://www.haparanda.se/

https://yle.fi/uutiset/3-9044091

https://www.aamulehti.fi/uutiset/olut-ja-viini-on-halvempaa-ruotsin-systembolagetissa-kuin-suomen-alkossa-lansirajallakin-kay-nyt-viinaralli-200367060/

 

Jätä kommentti