Göteborg

Göteborgin sijainti ja asukasluku

Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki ja se sijaitsee Göttajoen suussa. Kaupunki on Länsi-Götanmaan läänin pääkaupunki, mikä näkyy kaupungin asukasluvussa, joka on lähentelee jo 600 000 asukasta.

Monipuolinen palvelutarjonta

Kaupunki on moninaisten palveluiden keskittymä: viihde, tiede, finanssiala ja erilaiset palvelut työllistävät kaupunkilaisia Göteborgissa, joka oli aiemmin metalliteollisuuden keskus.

Matkailun vetovoimatekijät

Matkailijoille Göteborg tunnetaan suotuisana kohteena, koska kaupunki sijaitsee rannikolla, jota lämmittää vuoden ympäri Golfvirta. Kolikon kääntöpuolena on tosin ajoittaiset runsaat sateet.

Historia keskiajalta nykypäivään

Göteborgin virallinen historia lähtee keskiajalta, kun 40 kilometriä nykyisestä Göteborgista pohjoiseen sijainnut Lödöse-nimellä tunnettu kaupunki vaikutti Ruotsin kaupan keskuksena ja tärkeänä läntisenä satamana. Keskiajan saatossa kaupunki siirrettiin lähemmäksi merta, koska joen varrella sijainnut norjalainen linnoitus toimi sille uhkana.  Keskiajan jälkeen 1600-luvun kuluessa Ruotsi perusti Lödösen tilalle Göteborgin, ja Rorskilden rauhassa Tanskan itäiset provinssit luovutettiin Ruotsille vuoteen 1658 mennessä. Näin kaupunki sai lisää elintilaa ja kasvoi länsirannikon kaupan keskukseksi. Suomalaiset keksivät näihin aikoihin Göteborgille suomenkielisen vastineen, joka on ”Göötepori”.

Kulttuurillinen perintö ja musiikkityyli

Göteborgin kulttuurillinen perintö eurooppalaiselle musiikille on ollut melodisen Death Metallin synty 1980-90-lukujen taitteessa. Tyylin uskotaan aloittaneen ruotsalaiset Ceremonial Oath- ja Dark Tranquility-yhtyeet. Keksittiin yhdistää brittiläisen metallin harmoniatyyli ja melodiat rankemman Thrash-metallin kanssa.

Nähtävyydet ja viihde

Göteborgin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat mm. Aeroseum-ilmailumuseo, jossa on nähtävissä paljon historiallisia lentokoneita, Göteborgin upea tuomiokirkko ja pramea oopperatalo. Lapsille on tiedossa iloisia hetkiä suuressa Liseberg-huvipuistossa, joka on pohjoismaiden suurimpana huvipuistona tunnettu hurjista laitteistaan. Aikuisillakaan tuskin tulee tylsää kesäiltana huvipuistossa, koska mahtavien laitteiden lisäksi kävijöitä hellitään upeilla artistivierailla, jotka esiintyvät historiallisesti merkittävällä ulkoilmalavalla.

Urheilu kaupungissa

Urheilun ystävillekin on tiedossa paljon upeita hetkiä varsinkin kesäisin, koska kaupungissa vaikuttavat kolme perinteikästä ruotsalaista jalkapalloseuraa, jotka ovat IFK Göteborg, GAIS ja BK Häcken. Menestynein näistä on IFK Göteborg, joka on päässyt vaiherikkaan historiansa aikana menestyksen makuun myös kansainvälisellä tasolla (seura voitti UEFA CUPIN 1982 ja 1987). Jääurheilun ystäville on tarjolla talvisin jääkiekkoa ja jääpalloa.

Liikkuminen kaupungissa

Matkailijan on myös helppo päästä kaupunkiin ja liikkua kaupungin sisällä. Kaupungilla on kaksi lentoasemaa ja yksi satama, mikä tarjoaa matkailijalle vapaat kädet päättää, miten haluaa matkata kaupunkiin. Kaupungin sisäistä liikennettä hallitsee katukuvassa raitiovaunut, joiden 150 km:n verkosto on Pohjois-Euroopan pisin. Myös lähijunaliikenne (Pendeltåg) mahdollistaa soljuvan liikkumisen lähikaupunkeihin. Saaristosta kiinnostunut turisti pääsee kätevästi saaresta toiseen lauttaliikenteen avulla.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Göteborg”

  1. On muuten tosi hieno kaupunki. Ihan toisenlainen kuin Tukholma. Aika iso mutta silti järkevän kokoinen. Sinne kannattaa mennä vaikka huhtikuussa ja ottaa varaslähtö kevääseen.

    Vastaa
  2. Göteborgin kulttuurillisen perinnön ja melodisen death metalin yhteydessä mainitset Ceremonial Oathin ja Dark Tranquilityn aloittaneen tyylisuunnan. Asiasta muualtakin lukeneena olen siinä käsityksessä, että melodinen death metal sai alkunsa Ruotsissa useiden bändien vaikutuksesta, eikä sen alkuperää voida rajoittaa yksinomaan näihin kahteen mainittuun yhtyeeseen.

    Vastaa

Jätä kommentti